Sjukhuset Näl i Trollhättan.
Sjukhuset Näl i Trollhättan. Bild: STEFAN BENNHAGE

Karl af Geijerstam: Slutenvården inom BUP är livsviktig

Trots att psykiatrin är prioriterad i regionens budget tvingas Näl stänga slutenvårdsplatser för unga.

ANNONS
|

Slutenvården inom barn- och ungdomspsykiatrin kommer förmodligen att behöva stängas den 1 februari – igen. Det beskedet ger verksamhetsansvarig Lars Ahngnell. Detta är inte första gången. I somras blev bristen på specialistläkare akut på grund av sjukskrivningar. Regionen försökte få tag på läkare via bemanningsbolag men lyckades inte. Därför blev det stängt på avdelningen på Näl från mitten av juli till början av september.

Nu har ett nytt problem uppkommit: regeln om elva timmars dygnsvila. Reglerna gör det omöjligt för en barnpsykiater som tagit nattjouren på Näl att fortsätta på sitt vanliga jobb nästa dag. Lars Ahngnell berättar att man har diskuterat frågan internt i regionen men inte hittat någon lösning.

ANNONS

Trots att sex platser nu stängs innebär detta inte att patienterna blir utan vård. Under sommaren kunde man erbjuda vård på andra håll i regionen. Det kommer fortfarande att finnas akut beredskap. I normalfallet ska öppenvård kunna klara av att möta ungdomars behov av psykiatrisk vård. Men i akuta lägen är slutenvård nödvändig för att rädda ungdomars liv och hälsa. På något sätt måste regionen kunna erbjuda detta, frågan är hur och var.

Det är konstigt att denna situation uppkommer, trots att ingen önskar det. Om det är något som har varit tydligt i alla regionbudgetar de senaste åren är det skrivningar om att psykiatrin är prioriterad. ”Barn och unga som är i behov av hjälp inom barn- och ungdomspsykiatrin ska få det utan långa väntetider” skriver Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i årets budget. Ökade tidiga insatser för att stötta barns psykiska hälsa och ökad tillgänglighet till psykiatrin är prioriterade fokusområden.

Elvatimmarsregeln har orsakat stora problem

För att regionen ska kunna möta behoven behövs fler specialistutbildade läkare och sjuksköterskor. Regionen måste också kunna behålla den personal som redan finns. Detta tas också upp i budgeten där bättre arbetsmiljö för personalen pekas ut som en viktig fråga. Trots detta verkar det som att politikernas vilja inte får det genomslag i den praktiska verksamheten som man önskar.

ANNONS

Elvatimmarsregeln har orsakat stora problem för bemanningen inom välfärdssektorn, nu ser vi hur detta drabbar psykiatrin. Tidningen Vårdfokus uppmärksammade i höstas (23 september) att Sveriges problem inte är unika. Personal på sjukhus och i ambulansverksamhet uttrycker samma missnöje i Estland, Spanien och Rumänien. Nu ser vi också hur det drabbar läkarbemanningen. Här borde EU-lagstiftningen ha större utrymmen för lokala överenskommelser och undantag.

På kort sikt finns det nog ingen annan väg för regionen än att koncentrera slutenvården inom BUP, för att på bästa sätt utnyttja den personal som finns. Som Lars Ahngnell påpekar behöver detta inte innebära att alla platser måste finnas i Göteborg. Man skulle lika gärna kunna kraftsamla på Näl.

LÄS MER:Stora oron: Bup på Näl kan tvingas stänga slutenvården

ANNONS