Julklappar.
Julklappar. Bild: George Dolgikh

Malin Lernfelt: Relationer är bättre än prylar till julen

Vare sig man behöver eller inte finns det något gott i att reflektera över hur mycket pengar man spenderar på julen. Det är bättre att fokusera på närvaro än på prylar.

ANNONS

Det blir en jul hos svenskarna i år, trots de tuffa tiderna. I alla fall om man ska tro resultatet från Nordeas årliga julundersökning som presenterades häromdagen. Banken har låtit undersökningsföretaget Verian (tidigare Kantar Public) fråga 1 374 personer om hur mycket de avser att spendera under den kommande julen. I snitt planerar hushållen att lägga 6 000 kronor på julfirandet, varav majoriteten av pengarna går till julklappar.

Det är ungefär lika mycket som tidigare år. Samtidigt har inflationen lett till att människor får betydligt mindre för den summan än de fick för ett eller två år sedan. Det är alltså högst troligt att betydligt fler än tidigare tvingas prioritera, och framförallt prioritera bort en hel del vilket naturligtvis kan kännas trist.

ANNONS

Samtidigt är det inte bara negativt att i högre grad tvingas reflektera över vad man lägger pengar på i juletid. Inte sällan köps det en massa saker för köpandets skull och barnen hinner tröttna på klapparna innan de ens tagit sig igenom det stora berget under granen.

Det är i upplevelserna och samvaron den största glädjen ligger

Några intressanta saker som framkom i julundersökningen var också att det som människor uppfattar som viktigast och mest minnesvärt med julen, är inte paketen eller ens maten, utan allt det som inte kan köpas för pengar, som umgänge, stämning och traditioner. Det är i upplevelserna och samvaron den största glädjen ligger.

Så få som två procent av de tillfrågade ansåg att julklapparna de fick var det bästa med föregående jul. Det blev också tydligt, vilket är helt i linje med vad beteendevetenskaplig forskning visar, att det genererar mer lycka att ge än att få.

Något annat som människor värderar högt var förberedelser, traditioner och längtan inför julen. Sådant som att under några veckor i december träffas, laga mat, dricka glögg eller lyssna på julkonsert. Saker som inte behöver kosta så mycket.

2023 blir förhoppningsvis julen då fler – både de som till följd av krisen är nödda och tvungna och många andra – funderar ett extra varv på vad vi konsumerar och hur hållbart det är att köpa, köpa, köpa. Att istället för att handla prylar lägga tid och energi på att investera i relationer och närvaro ger så mycket mer tillbaka. För en själv, för vänner och familj och inte minst för klimatet.

ANNONS

ANNONS