Kulturarv. Om Nationalmuseum får en ökning av sina anslag riskerar de att tvingas flytta ifrån sina lokaler.
Kulturarv. Om Nationalmuseum får en ökning av sina anslag riskerar de att tvingas flytta ifrån sina lokaler. Bild: Mats Schagerström/TT

Mimmie Björnsdotter Grönkvist: Regeringen kan inte låta våra museer rasa ihop

Regeringen borde bryta den likgiltighet som rått inför de stora kulturinstitutionerna, och skjuta till de pengar som Nationalmuseum behöver för att stanna i sina lokaler.

ANNONS
|

Kung Domalde offras för att blidka gudarna. Gustav Vasa rider in i Stockholm på en vit häst. Väldiga målningar av Carl Larsson pryder trapphallen på Nationalmuseum, med motiv hämtade ur svensk mytologi och historia. Det är verk som är målade för att hänga just där, och hör hemma i den praktfulla byggnaden.

Från den byggnaden kan Nationalmuseum nu tvingas flytta, om regeringen inte skjuter till 40 miljoner årligen. Museets före detta överintendent varnar i en debattartikel i Svenska Dagbladet (28/8) för detta eftersom den nuvarande nivån på anslagen inte ens räcker till för museets fasta kostnader som hyra och löner till de anställda. Detta trots besparingsåtgärder, såsom tisdagsstängt, vilket införts efter att museet renoverats för en kostnad på 1,3 miljarder kronor. 1,3 miljarder i sjön, om Nationalmuseum till följd av vanvård från politiken inte kan behålla lokalerna.

ANNONS

Nationalmuseum är inte det enda statliga museet med problem. Naturhistoriska riksmuseet tvingades nyligen stänga till följd av rasrisk, byggnaden ute vid Frescati i Stockholm är i nuläget inte säker för besökare (SvD 29/8). Nationalmuseum och Naturhistoriska har dessutom något i sammanhanget väldigt väsentligt gemensamt – båda huserar i byggnader som ägs och förvaltas av Statens Fastighetsverk.

Anslagen som skjuts till museerna, vilka formellt sett är myndigheter, betalas alltså vidare till en annan myndighet som ska sköta om byggnaderna. En myndighet som tar ut så höga hyror att det äter upp anslagen som ska gå till museiverksamheten. Det är en märklig ordning. Särskilt när förvaltningen i vissa fall är så bristfällig att byggnaden bokstavligt talat faller isär.

LÄS MER:Naturhistoriska stänger – riskerar att rasa

På Dagens Nyheters kultursida menar Anna Victoria Hallberg, fil.dr i litteraturvetenskap, att det vi just nu bevittnar är en chock för hela kultursystemet – och pekar på det eftersatta underhållet av Kungliga Operan som ytterligare ett exempel på ”den grandiosa likgiltighet” hon menar att svenska regeringar visat inför kulturen. Likgiltighet som funnits oavsett politisk färg ska tilläggas.

På längre sikt borde Statens fastighetsverks roll som förvaltare ses över

Konstnären Carl Larssons målning Midvinterblot i huvudentrén i originalstil på Nationalmuseum i Stockholm.
Konstnären Carl Larssons målning Midvinterblot i huvudentrén i originalstil på Nationalmuseum i Stockholm. Bild: Fredrik Sandberg/TT

För en regering, oavsett politisk färg, borde det vara guldläge. Kanske allra främst för den nu sittande borgerliga. De miljoner som efterfrågas åt Nationalmuseum är en droppe i det hav som är statsbudgeten. Dock en droppe som betyder väldigt mycket för att förvalta svenskt kulturarv. På kort sikt kan det säkra att museet klarar av att behålla sina historiska lokaler men på längre sikt borde Statens fastighetsverks roll som förvaltare ses över. När det som erbjuds är antingen ockerhyror eller förfall framstår förvaltningen som allt annat än god.

ANNONS

LÄS MER:Liljestrand: "Inget man vrider om på en natt"

Nationalmuseum är allas vårt museum, i dess samlingar finns vårt kulturarv. Där finns allt från Karl XII:s likfärd till Carl Johan de Geers skända flaggan-affisch. Det behöver vi slå vakt om. Och byggnaden som museet huserar i, som öppnade för allmänheten 1866, är lika mycket en del av det arvet som själva verken. Den behöver regeringen nu värna, för Kung Domalde och Gustav Vasa kan inte hänga någon annanstans.

ANNONS