Bekymmer. Kommunalrådet Ulla Börjesson (S) i Färgelanda utmanas av SD som vill ta över makten.
Bekymmer. Kommunalrådet Ulla Börjesson (S) i Färgelanda utmanas av SD som vill ta över makten. Bild: Ulf Blomgren

Karl af Geijerstam: Politiskt kaos är det minsta Färgelanda behöver

Ovanligt många politiska styren har spruckit i landets kommuner. Oklara majoriteter är inte bra för kommunerna – och demokratin.

ANNONS

Den nye gruppledaren för Sverigedemokraterna i Färgelanda, Christoffer Wallin, kräver nu kommunalrådet Ulla Börjessons (S) avgång. Efter att Moderaterna lämnade den styrande koalitionen i juni är endast Socialdemokraterna och Liberalerna kvar. Wallin menar att eftersom SD och Kristdemokraterna nu har ett mandat mer än det nuvarande styret, bör kommunalrådsposten övergå till SD. (P4 Väst 1 oktober)

Men Ulla Börjesson tänker inte avgå, i alla fall inte förrän hon har hunnit prata ihop sig med sina parti- och koalitionspartner. Om det blir en avgång, så kommer alla representanter för koalitionen att avgå från sina presidieposter, säger hon till P4 Väst. Till Dalslänningen säger Wallin att han för sonderingar med KD och Centerpartiet. Han vill även locka över M, som just nu föredrar en oppositionsroll.

ANNONS

Ulla Börjesson själv har varit frustrerad över att inte ha fått igenom sin politik. Bland annat gäller det skolor och förskolor, där kommunen står med för mycket lokalyta som kostar pengar i onödan. Men hon har inte lyckats skapa någon politisk majoritet för att lägga ned skolor – vilket vore det rätta. Tvärtom krävde C i somras ett löfte att Högsäters skola inte skulle läggas för att partiet skulle ingå i ett styre, vilket S inte kunde acceptera.

Färgelanda styrs alltså av ett bräckligt minoritetsstyre och det kan bli så att kommunen får en helt ny politisk ledning. Eller att alla sitter kvar på sina poster. På frågan ”Vem styr egentligen?” finns inget bra svar i nuläget.

Färgelanda är inte unikt med sprucket styre och oklart majoritetsförhållande. I Osby kommun sitter Centerpartiet ensamt kvar med kommunalrådsposten efter att M och KD lämnade styret. Inga av de övriga partierna har dock utmanat C-styret och lyckats bilda en annan majoritet.

Enligt en kartläggning av Dagens Samhälle (12 september) har 29 kommunstyren och 2 regionstyren spruckit halvvägs in i mandatperioden. Det är dubbelt så många som när tidningen gjorde motsvarande sammanställning för fyra år sedan. Bland dem finns Tanum och Bengtsfors där det i båda kommunerna är Liberalerna som inte längre finns med i en styrande koalition.

ANNONS

LÄS MER:Politisk spricka i Tanum – majoriteten bryter med Liberalerna

I kommunerna och regionerna där styret har ändrats har det skapats fler blocköverskridande koalitioner och en kombination har ökat i popularitet: S och M. I sex kommuner och en region har detta blivit den nya styrande majoriteten. Hela 28 kommuner och regioner styrs nu av en S + M-koalition.

Det kanske är ett tecken i tiden att de två partierna finner varandra på kommunal nivå. Många kommuner har minoritetsstyren som har svårt att få igenom sin politik. S och M kan därför garantera att stora strategiska beslut inte kommer att ändras i kommunerna, även om de två partierna kanske går skilda vägar efter nästa val.

Hur personkemin fungerar mellan ledande företrädare kan vara minst lika viktigt som sakpolitiken

Men att få en samsyn om de strategiska besluten är inte så lätt. Ofta handlar det om nedläggningar av skolor, byggen av idrottshallar och nivån på kommunalskatten där åsikterna går vitt isär bland partierna. Dessutom finns den personliga faktorn, som inte ska underskattas. Hur personkemin fungerar mellan ledande företrädare kan vara minst lika viktigt som sakpolitiken.

Att S och M nu har gått skilda vägar i Färgelanda och att det största partiet SD har svåra problem med att få sina kommunfullmäktigeledamöter att dyka upp på möten, gör att det blir svårt och otydligt för väljarna. Vem ska man ställa till svars när både styrande partier och opposition klagar över att man inte får igenom sin politik? Färgelanda är en typisk liten landsbygdskommun som står inför tuffa utmaningar när det gäller demografin och ekonomin. Där behövs det mindre av politiskt kaos och mer av tydliga beslut. Frågan är nu om SD lyckas skapa en handlingskraftig majoritet eller om det bara blir ett slag i luften?

ANNONS

Här har politiska styren spruckit

Botkyrka

Bengtsfors

Ekerö

Färgelanda

Haparanda

Hedemora

Hofors

Hällefors

Härnösand

Hässleholm

Järfälla

Klippan

Lekeberg

Lindesberg

Mariestad

Mora

Mörbylånga

Norrtälje

Osby

Pajala

Ragunda

Ronneby

Salem

Sigtuna

Simrishamn

Svenljunga

Tanum

Tyresö

Uppvidinge

Region Blekinge

Region Kronoberg

Källa: Dagens Samhälle

ANNONS