Kalifat visar många muslimers verklighet

Jag läser författaren Ingemar Härds debattinlägg på Göteborgs-Posten (6/2) att tv-serien Kalifat skildrar muslimer på ett stereotypt och rasistiskt sätt, att serien demoniserar muslimer.

ANNONS
|
Pressdag inför SVT:s nya serie Kalifat. I bild: Gizem Erdogan, Nora Rios, Wilhelm Behrman, Goran Kapetanovic och Aliette Opheim. Foto: Nils Petter Nilsson
Pressdag inför SVT:s nya serie Kalifat. I bild: Gizem Erdogan, Nora Rios, Wilhelm Behrman, Goran Kapetanovic och Aliette Opheim. Foto: Nils Petter Nilsson

Jag skulle säga det raka motsatta. Serien visar hur många muslimers verklighet har sett ut de senaste åren. Många föräldrar vittnar än en gång skräcken från religiösa extremister som man en gång flytt ifrån.

I Sulle och Lishas roller, systrarna som blir radikaliserade och vill åka till Raqqa och kriga för vad de anser vara Islam. Där visas på ett mycket tydligt sätt hur maktlösa föräldrar med ickesvensk bakgrund kan vara, när de inte har någon aning om vad som sker i ungdomarnas vardag. Och där de befinner sig i ett land med olika kulturella koder i barnuppfostran som skiljer sig från hemlandets. Föräldrar beskylls för sina barns handlingar.

ANNONS

Paralleller med verkligheten

Här vill jag dra en parallell till verkligheten. Det är inte föräldrar som exempelvis vill att deras barn ska kasta stenar mot pensionärers lokaler. Det var föräldrar som drog med barnen för att be pensionärerna om ursäkt. Det är också föräldrarna som nattvandrarna och tydligt visar att de är trötta på kriminaliteten. Och det är föräldrar som bryter kontakten med sina barn, ännu en parallell till verkligheten, när barnen har bestämt sig för att åka till Saudiarabien och studera i strikta Koranskolor.

I serien ser vi bland annat en scen där IS-krigaren Husam videochattar med sin mamma som är kvar i Sverige, uppenbart arg över Husams val och ber honom att komma tillbaka till Sverige.

Radikalisering

Att serien skulle demonisera muslimer kan vara fleras uppfattningar, om man inte är bevandrad i hur Sverige har duckat för radikaliseringen av unga, vilket vi känner igen när SÄPO-agenten Fatima i serien står utanför SÄPO:s operation trots sina kontakter med fotfolket. Hon ses snarare som elefanten i rummet som kommer äventyra arbetet.

För att dra en ytterligare parallell till verkligheten här, vill jag påminna om Rahmat Akilov, en av IS-kalifatets män som utförde terrorattacken på Drottninggatan i Stockholm 2017. Och där flera av oss, muslimer eller med muslimsk bakgrund, varnade för terrorattacker i Sverige innan attentatet genomfördes.

ANNONS

Men vi var inga SÄPO-agenter, utan människor med historia av massiva terrorattacker, flykt och radikalisering som visste vad även Sverige har att vänta, med sådan ökad radikalisering och stor mängd rekryterade IS-fanatiker sett till landets storlek.Vi talade för döva öron. Och det är den verkligheten serien visar.

ANNONS