Statligt? Ännu en utredning ser över sjukvårdens organisation med fokus på att förstatliga.
Statligt? Ännu en utredning ser över sjukvårdens organisation med fokus på att förstatliga. Bild: STEFAN BENNHAGE

Katarina Erlingson: Förstatligande räddar inte vården

Halvvägs in i utredningen Vårdansvarskommittén är det tyst om vad som händer. Blir det bara ännu en hyllvärmare eller ska KD-ledaren Ebba Busch få som hon vill?

ANNONS

Kristdemokraterna har inte särskilt mycket att peka på i Tidöavtalet som är just deras tydliga krav, men det är definitivt KD-färg på utredningen som ska lämna förslag på att "införa ett delvis eller helt statligt huvudmannaskap”, som det uttrycks i avtalet.

Mängden experter och deras kompetens är omfattande, men det har funnits gedigna utredningar förut utan att så mycket har hänt. Ansvarsutredningen är en av dem, där det knappt bidde en tumme. De politiska kommittéledamöterna är inte partiernas mest namnkunniga, till exempel är KD:s ledamot kommunalråd i opposition i Göteborg.

Vårdansvarskommittén har ett antal motsägelsefulla direktiv att förhålla sig till. Man ska ta fram underlag för beslut och en genomförandeplan med tidsplan som “möjliggör ett stegvist och långsiktigt införande av ett helt eller delvis statligt huvudmannaskap för hälso- och sjukvården”. Samtidigt ska för- och nackdelar med detta analyseras. Kommittén ska också lämna förslag som utgår från patienten och tar hänsyn till medarbetarna. Till råga på allt ingår inte den kommunala sjukvården i uppdraget, vilket är ren idioti. Om nu gränssnitten och huvudmannaskapen ska ändras borde alla aktörer kastas upp på diskussionsbordet.

ANNONS

Idag är regionerna huvudmän för sjukvården, samtidigt som Socialstyrelsen och andra statliga myndigheter bestämmer vad som ska göras och hur det ska göras. Rikssjukvård, delar av den högspecialiserade avancerade vården, är ett samarbete mellan regionerna. Vilken huvudman som än är ansvarig krävs samarbete med andra. Vissa områden tangerar idag ett statligt ansvar, men att göra universitetssjukhusen statliga och övrig vård under annan huvudman riskerar bara att göra ont värre.

Vårdens problem är inte att det är regionerna som styr, det är att digitaliseringen tar så enormt lång tid och att hierarkiska och omoderna strukturer fortfarande tillåts råda inom sjukvården. För patienternas och skattebetalarnas skull får man hoppas att vårdansvarskommittén kommer med ett antal kloka förslag som inte går ut på att flytta gränssnitt. Sjukvården i Sverige är generellt bra, men behöver samordnas betydligt mer än som görs idag. Att förstatliga den är inte lösningen, men det får vi hoppas att experter och ledamöter i kommittén har kompetens nog att inse.

ANNONS