Inte så muntert i Mellerud. En chef på socialförvaltningen är åtalad för ofredande, vilket ledningen inte visste om.
Inte så muntert i Mellerud. En chef på socialförvaltningen är åtalad för ofredande, vilket ledningen inte visste om.

Karl af Geijerstam: Bättre att berätta direkt än att mörka

Melleruds kommuns uppgift att Trollhättan mörkade information i ett anställningsärende är häpnadsväckande.

ANNONS
|

Häromveckan kunde TTELA avslöja att en enhetschef inom socialförvaltningen i Melleruds kommun står åtalad för att ha sexofredat en kollega. Händelsen inträffade när chefen var anställd inom Trollhättans kommun, men efter detta fick han en ny tjänst i Mellerud. När TTELA granskar vad som hänt framkommer det också att mannen har en rattfylleridom i bagaget.

Att ha blivit åtalad och straffad för brott ska inte behöva innebära yrkesförbud. Många arbetsgivare har anställda som har begått brott och blivit fällda. Efter att man sonat sitt straff kan och bör man få chanser på arbetsmarknaden som alla andra.

Men alla arbeten är inte lika. Med anställning inom socialförvaltningen följer ansvar för andra människor som har förvaltningen har omsorg om. Kommunen fattar beslut om stöd till utsatta personer som kan ha varit utsatta för sexuella övergrepp. Därför är det naturligtvis inte lämpligt att ha en anställd som är misstänkt för sexofredande, särskilt som det har hänt mot en kollega.

ANNONS

Trollhättans kommun informerade inte Melleruds kommun om händelsen, men hävdar att man inte skulle anställa personen igen. Melleruds socialchef menar att Trollhättans kommun gav ett helt motsatt besked om mannens lämplighet. Även om dom inte har fallit och mannen nekar till brott får man förstå att Melleruds kommun har anledning till att vara kritisk mot Trollhättan. Händelsen var polisanmäld och som man förstår det väl känd bland berörda. Melleruds kommun hade inte hela bilden som var nödvändig för att bedöma lämpligheten.

Det är klart att den enskilde själv också har ett ansvar att berätta för en arbetsgivare vilket bagage man har med sig. Om man är ärlig och öppen finns ju då chansen att man kan visa sig lämplig, trots tidigare snedsteg. Men att inte berätta om ett åtal gör knappast att förtroendet från arbetsgivarens sida ökar för den anställde.

LÄS MER:Chef på socialförvaltningen ska ha sexofredat kollega

ANNONS