Att känna sig trygg är en av de viktigaste rättigheter man har i sin hemstad, menar Kokab Faris.
Att känna sig trygg är en av de viktigaste rättigheter man har i sin hemstad, menar Kokab Faris. Bild: STEFAN BENNHAGE

Västtrafiks ändring av linjen ökar på otryggheten

Man känner sig så begränsad och rädd som kvinna eller tjej, menar skribenten Kokab Faris.

ANNONS
|

Sedan Västtrafik ändrade på busslinje 61 mellan Vänersborg och Trollhättan via Näl tvingades folk ta bussen från Trollhättans resecentrum istället från Drottningtorget Trollhättan. Många människor och speciellt kvinnor känner sig otrygga vid resecentrum på kvällarna när de väntar på bussen där det inte är så mycket folk i rörelse jämfört med Drottningtorget. Jag har pratat med många som drabbades av Västtrafiks förändring och de uttrycker sin oro. Man känner sig så begränsad och rädd som kvinna eller tjej. Är det demokratin som vi lever i eller en diktatur som tvingar folk till något sämre i vardagen? Att känna sig trygg är en av de viktigaste rättigheter man har i sin hemstad.

ANNONS

Det verkar som att Västtrafik inte bryr sig om hur många människor har reagerat och visat sin missnöje. De bryr sig inte om att man känner sig otrygg. Folk som bor i Vänersborg, Skogshöjden och Björndalen vill åka buss till Trollhättans Drottningtorg till till exempel skolan, Källstorps vårdcentral, och jourcentral, apotek, biblioteket, tandläkare med mera tvingas stiga av vid Trollhättans resecentrum fast de ska inte ta tåget till Göteborg. Att åka till ovan nämnda platser tar ungefär en halvtimme precis samma tid som om man åker tåg till Göteborg. Man vill till Trollhättans Drottningtorg och inte byta till tåg.

Tidigare tog det max tio minuter att åka till exempel från Skogshöjden till Källstorps Jourcentral, men idag tar det en halvtimme, med byte från resecentrum och dessutom extra tid vid broöppning av de nya bron och extra jobbigt när man är sjuk eller har ett sjukt barn.

Häromdagen firades Internationella kvinnodagen. Jag tycker att alla årets dagar ska kvinnans säkerhet och trygghet uppmärksammas.

Västtrafik bör tänka om gällande denna förändringen som ökar otrygghetskänslan för kvinnliga bussresenärer.

Kokab Faris

Svar direkt:

Tack för din insändare. Att våra resenärer känner sig trygga i kollektivtrafiken är väldigt viktigt för oss, och en förutsättning för att öka det hållbara resandet. När vi gör förändringar i trafiken gör vi det för att fler ska kunna och vilja resa kollektivt, och vi har med oss trygghetsaspekten.

ANNONS

Förändringarna på linje 61 gjordes med detta i åtanke. Med dagens upplägg blir det smidigare byten till andra busslinjer och tåg. De allra flesta resenärer har fått kortare restider och bättre byten, men det finns ett fåtal sträckor som är undantag. Som exemplet du nämner, Skogshöjden till Källstorps vårdcentral.

Enligt statistik som Västtrafik fått sker det få händelser vid Trollhättans resecentrum. Samtidigt förstår vi att platser kan upplevas som otrygga ändå. Det kan ofta bero på att få människor rör sig på platsen, till exempel om det upplevs ödsligt. Nyckeln till ökad trygghet är att flera goda aktörer går samman och ser till att platsen/platserna blir omhändertagna. Enligt lagen har kommunerna det brottsförebyggande samordningsansvaret men Västtrafik samverkar och bidrar med till exempel lägesbilder eftersom trygghet är en viktig fråga för oss.

Vi följer utvecklingen och utvärderar alltid våra trafikförändringar. I det arbetet är dina synpunkter viktiga. Tack för att du uppmärksammar oss på detta. Har du fler tankar eller frågor är du varmt välkommen att höra av dig till vår kundservice.

Rebecca Cross,

verksamhetsutvecklare på Västtrafiks säkerhetsavdelning

ANNONS