TSS
På senaste föräldramötet framfördes kritik om att det tar för lång tid att lära barnen simma och att man övar på så mycket annat än grundläggande simning, menar signaturen. Bild: Stefan Bennhage

Vårt barn ska ”bara” lära sig simma – inte bli simstjärna

Vad kan man räkna med att få för pengarna när man sätter sina barn i simträning och betalar 1200 kronor per termin? frågar sig Bekymrad förälder.

ANNONS
|

Simskola i TSS regi vad är det man betalar 1200 kronor/barn samt 200 kronor i årsavgift för?

På senaste föräldramötet framfördes kritik om att det tar för lång tid att lära barnen simma och att man övar på så mycket annat än grundläggande simning. Kritiken besvarades med att man som förening ville ha fler simtalanger och behålla barnen så länge som möjligt i föreningen. Stämmer detta?

Vad kan man räkna med att få för pengarna när man sätter sina barn i simträning och betalar 1200 kronor per termin? Vi önskar att vårt barn ska få lära sig simma för att vi anser att det är en viktig livskunskap men just nu är vi inte intresserade av att vårt barn ska bli en simstjärna.

ANNONS

Hur många barn tar man in varje grupp? Är ledarna utbildade på att lära ut hur man lär barn simma?

Flera frågor uppstod efter föräldramötet och det verkade som att TSS hade svårt att ta emot kritiken på ett konstruktivt sätt. Flera föräldrar jämförde med simskolan som finns i Vänersborg och i Sjuntorp där barnen lär sig simma på kortare tid och där lär man inte ut alla simsätt utan koncentrerar sig på bröstsim och rygg.

Det känns som TSS suger ut pengar ur oss föräldrar och kanske även mor- och farföräldrar som vill att deras barnbarn ska få lära sig simma.

Bekymrad förälder

Svar direkt:

Trollhättans Simsällskap jobbar efter vår vision ”Simning för alla i ett Trollhättan där alla kan simma”. Alla i föreningen jobbar för att få barnen intresserade av simidrott och att vi stimulerar till daglig fysisk aktivitet. Medlemsavgiften på 200 kronor per kalenderår är ett tecken på att medlemmen frivilligt har valt att bli medlem i föreningen. Som medlem kan man sedan delta i TSS olika verksamheter. Avgiften täcker bland annat de försäkringar föreningen betalar för medlemmen samt avgifter till förbund. Deltagaravgiften är lite olika beroende på verksamhet, i simskolan är deltagaravgiften på 1200 kronor för 14 lektioner.

ANNONS

Denna avgift täcker bland annat bassänghyra, arvode till våra ideella ledare samt andra omkostnader föreningen har. Ett av våra värdeord är Livslångt idrottande. Vi vill att fler ska kunna vara aktiva inom idrotten genom hela livet, efter sina förutsättningar och drivkrafter. För oss är det viktigt att era barn ska hitta glädjen i simningen som idrott inte ”bara” bli simkunniga. Vill man sedan tävla kan man fortsätta med det hela livet i vår verksamhet. Vi har vuxensimmare som simmat både EM och VM hos oss.

Vi lär massvis med barn att simma utan att de har ambitionen att bli simstjärnor. Precis som säkert många föräldrar inte sätter sina barn i fotbollsskola för att barnet ska bli nästa Zlatan. Vi upplever att många föräldrar ser vår simskola som ett företag där man köper en tjänst, för oss är det en idrott och medlemskap i en förening. Precis som i vilken annan idrott som helst. Simkunnighet är en förutsättning för att kunna hålla på med idrotten. Därför anordnar vi simundervisning.

En förutsättning för att kunna lära sig att simma är att barnet blir ordentligt vattenvan och därmed lär sig att behärska det Svensk Simidrott brukar kalla för Simningens ABC, som är grunden för all simning. Precis som att du behöver lära dig alfabetet för att kunna läsa, så behöver du behärska de åtta momenten i Simningens ABC för att kunna simma. Att lära sig att simma ska vara kul! I simskolan övar barnen upp sin vattenvana och teknik i de fyra simsätten under lekfulla former som även ska uppmuntra till rörelseglädje.

ANNONS

Genom målrelaterade lekar och övningar och utifrån barnets egna förutsättningar lär vi ut vattenvana och grunderna i de fyra simsätten. Vi lär ut tre simsätt parallellt, fjärilskick, crawl och ryggsim, dessa simsätt är enklast motoriskt och därmed enklast för barn att lära sig. Vi får bättre långsiktigt resultat av att träna flera olika rörelser parallellt än att träna ett simsätt i taget. För många barn är fjärilskickar den mest naturliga rörelsen i vattnet. Om bröstsim ska läras in korrekt krävs en väl utvecklad koordinationsförmåga som de flesta barn saknar när de är i fyraårsåldern, därför tar vi bröstsim sist.

I de första två nivåerna tränar barnen de tre andra simsätten och bygger upp sin koordinationsförmåga så att de är mogna att lära sig bröstsim sedan. Vi har fem nivåer i simskolan och målsättningen är att man simmar max en termin i varje nivå. Dock måste man ta hänsyn till att alla barn är olika och lär sig simma olika fort. Vi i TSS följer den nordiska definitionen av simkunnighet som är att man ska kunna simma 200 meter, varav minst 50 meter på rygg. Detta är slutmålet i simskolegruppen nivå fem ”Hajen”. Vi erbjuder även intensivsimskola under sommaren. Där vi tillsammans med Trollhättans stad och våra sponsorer kunnat erbjuda en kostnadsfri simskola.

ANNONS

I simskolan tar vi in 10-12 barn per grupp. Trollhättans Simsällskap har lång erfarenhet av simundervisning. Vår verksamhet bedrivs utifrån svensk simnings utvecklingstrappa Simlinjen. Simlinjen bygger på pedagogik och metodik som utgår ifrån den senaste forskningen inom området. Våra ledare erbjuds kontinuerlig vidareutveckling och utbildning för att på bästa sätt kunna möta barnens behov. Ledarna går årligen en HLR-utbildning, de får ledarutbildning via RF-Sisu och simlärarutbildning via Svensk Simidrott samt flertalet internutbildningar. Alla våra ideella ledare är inte utbildade när de börjar, de går bredvid en utbildad ledare för att se och lära.

Vi har minst en ledare per sex barn, oftast är vi fler ledare då vi kontinuerligt utbildar nya ledare. De flesta av våra ledare är ungdomar och detta är deras första “jobb”. Det är ungdomar som vill vara del i en förening och gör detta ideellt på sin fritid för att de tycker att det är roligt. Som förälder får man ha i åtanke att skulle vi som förening ha vuxna fullt utbildade simlärare med lön skulle simskolan bli oerhört mycket dyrare. Trollhättans Simsällskaps verksamhet baseras på medlemmars ideella insatser, delaktighet och glädje till simidrotten. Vi välkomnar därför föräldrar att hjälpa till ideellt i verksamheterna. Vi upplever att vi alltid försöker besvara kritik ärligt, konkret och sakligt.

ANNONS

Vi vill inte jämföra oss med andra simföreningar/företag-kommuner då vi inte kan svara för deras verksamhet. Vi förtydligade dock att TSS följer Svensk Simnings utvecklingstrappa Simlinjen där barnen lär sig alla fyra simsätt, bröstsim, ryggsim, crawl och fjärilsim. Vi är trots allt en simförening. Som ideell förening är och får vi inte vara vinstdrivande men vi upplever att föräldrar och många andra glömmer att Trollhättans simsällskap är just en ideell idrottsförening som drivs av och för medlemmarna i föreningen. Alla pengar som kommer in i föreningen går tillbaka till medlemmarna på något vis.

Under de senaste fem åren har deltagaravgiften för simskolan dessutom legat på samma nivå. Samtidigt har våra kostnader för bassäng ökat med mer än 50 procent. Vi har under perioden minskat antalet barn per grupp och utökat lektionstiden med 50 procent. Vi som simförening drivs precis som andra idrottsföreningar av att våra simskolebarn ska hitta glädjen i sporten.

Trollhättans Simsällskap

ANNONS