Bild: Mark Lennihan

Varför ges inte extra vitaminer?

I dessa tider då vi hela tiden matas med uppgifter om corona, tvätta händerna, hålla avstånd och vänta in vaccin – där ingen vet vilka biverkningar de kan ha, finns det annat som man absolut inte pratar om från myndigheternas sida.

ANNONS
|

Möjligheten att stärka immunförsvaret med högre doser av C-vitamin än normaldosen kombinerat med zink och betydligt större doser av D-vitamin än det som anses räcka i normala fall är metoder som ­används i flera länder.

Nyligen fattade England beslut om att dela ut D-vitamin gratis till olika grupper. Det finns läkare med stor erfarenhet som försöker få de ansvariga myndigheterna att inse att dessa åtgärder skulle kunna minska antalet insjuknade och minska belastningen på samhället, men dessa tystas ned och förtalas av Folkhälso­myndigheten och Läkemedelsverket. I stället ska vi igen sätta vår tillit till ett vaccin som hastats fram och som kostar miljarder nu, men där ingen tar ansvar för biverkningarna då man som vid andra tillfällen avtalat bort producentens ansvar och lagt detta på staten, det vill säga svenska folket.

ANNONS

Vilka särintressen tjänar på det som vaccinet kostar mer än läkemedelsindustrin? Var finns de omutliga tjänstemän som inte har fingrarna i syltburken som man sett tidigare? Vad är det som gör att man helt negligerar möjligheten till att exempelvis förse äldre i boende som inte kommit ut och ofta äter dåligt ges tillskott av dessa livsnödvändiga ofarliga vitaminer och mineraler? Som barn under efterkrigstiden fick jag och de flesta andra tillskott av D-vitamin i skolan som fiskleverolja, inte gott men nödvändigt. Nu finns det ingen vilja att ge ens de nödvändiga tillskotten för att ge de boende dessa, då man lever i villfarelsen att det räcker med vad som serveras på tallriken. Att ständigt matas med riskerna för att slippa bli smittad, men inte få vare sig kunskap ­eller rekommendationer från dem som ansvarar för liv och hälsa gör mig rädd för vart vi är på väg, särskilt när man läst intervjun med den högst ansvarige på ­Socialstyrelsen.

Han förespråkar palliativ vård och förordar ingen bot men lindring! Var finns det inskrivet i lagen att enskilda byråkrater får ge rekommendationer som ­leder till livsavgörande ­beslut i äldre­vården eller sjukvården? De rättsvårdande myndigheterna borde granska agerandet då ­Sverige sedan länge avskaffat dödsstraffet. Nu räcker det tydligen att vara gammal och sjuk för att tillämpa dessa metoder. Är detta det samhälle som vi byggt upp och kämpat för? Är det tacken för att vi arbetat så länge vi orkat?

ANNONS

Margaretha Molius,

81-åring i riskgrupp

ANNONS