Hallevibadet, Älgadoppet, SK Vänersborg. Sista tävlingen i Hallevibadet ?.
SK Vänersborg bedriver inte bara simskola utan även parasport på elitnivå med tävlande i världens största simtävling. De drabbas hårt när Hallevibadet stänger, menar skribenten. Bild: Pasi Hakopuro

Vad värderas högst i Vänersborg?

SK Vänersborg bedriver inte bara simskola utan även parasport på elitnivå med tävlande i världens största simtävling. De drabbas hårt när Hallevibadet stänger, menar skribenten.

ANNONS
|

SK Vänersborg är den enda simklubben i området som bedriver parasport på elitnivå. Parasportsimmaren, Felix Persson, ska nu till världens största tävling för personer med intellektuell funktionsnedsättning, Special Olympics World Games, i Berlin. Tävlingsdag 17-25 juni 2023. SK Vänersborg, bedriver simskola för cirka 200 barn. Ett stort samhällsansvar de står för. I Hallevis badanläggning finns en mindre och grundare bassäng, som på så vis skapar trygghet, för barnen själva, föräldrar och simpersonal. Simkunnighet och att ha möjlighet att kunna hjälpa sig själv, när och om, man hamnat i vatten – borde vara ett stort grundläggande tänk – hos Vänersborgs politiker. Skolan kräver, att barn ska ha simkunnighet 200 meter, för att få godkänt betyg. 6 juni 1997 bildades SK Vänersborg.

ANNONS

1990 stängdes Vänersborgsbadet, en badanläggning som fungerade med rätt längd på bassängerna. Vattenpalatset öppnades 1991. Redan där var SK Vänersborg borträknad från att kunna nyttja denna lokal. Bassänglängd, kortare än 25 meter. Hos plan- och byggnadsnämnden Vänersborg, finns en ansökansritning gällande Vattenpalatset. Där står 25 meter. Det borde finnas en relationsritning/handling. Förklaring på relationsritning/handling; ”Observera att om det är ändringar som rör byggnadslovet så kan det vara så att du måste få ett godkännande av kommunen innan ändringen genomförs, framför allt om ändringen är väsentlig.” ”En relationsritning upprättas vid en ombyggnad eller nybyggnad för att visa hur det verkligen blev.”

Hur många felaktiga ritningar finns hos plan- och byggnadsnämnden? Är det för att göra gällande, att kommunens politiker inte har/hade vetskap om den faktiska bassänglängden? Eller, var det som det påstås, en miss av det då anlitade byggnadsbolaget? Likväl så borde denna miss, inte, varit oupptäckt vid Vattenpalatsets öppnande av kommunens politiker. En mycket ”väsentlig ändring” för en simklubb. Tänk om Bojorten fått några centimeters fel mellan bord och stolar? Hade det sopats under mattan? Eller rättats till? Från 2016, finns en rapport som gjort bedömningen ”en renovering av anläggningen inte var rätt väg att gå” samt ”Takkonstruktionen klarar inte dagens krav på snölaster.” Vem som får/fått förtroende, att driva Hallevi badanläggning och som skrivs avtal med bestämmer Vänersborgs kommun.

ANNONS

Anbud lämnas in och Vänersborgs kommun tar beslut om vilket pris, som är bäst. Ska allmänheten och simklubben som nyttjar bassängtider, straffas för att den som tidigare drev Hallevi och misskötte det så pass, att tidigare gjorda renoveringar åter blev ett problem? Eller var det just det som var meningen? Varför fattas beslut av kommunens politiker, mitt i semester/sommartider? När troligtvis bara tillräckligt många, för att ta beslut, finns på plats? På något vis kryper känslan fram av att situationen, inte är riktigt ärlig. SK Vänersborg har farit illa, sedan nedläggningen av Vänersborgsbadet.

Renoveringar har skett – ändå kvarstår problemen. Osmakligt att sport som är, ett nöje/starkt intresse för många, får kosta mycket pengar. Vänersborgs kommunpolitiker är i färd med att ”klippa banden” till en annan sportklubb som med sitt arbete och engagemang, mycket troligt, motverkar drunkningstillbud. Vad värderas högst i Vänersborg? Har inget emot sporten bandy men det är skillnad. Har badanläggning nu funnits i Vargön så många år så måste inte en ny badanläggning ligga i Vänersborg.

Birgitta Leandersson

ANNONS