Regnbågen kommunpolitiker Vänersborg
Nuläget vittnar om att det var ett oövertänkt och vårdslöst beslut av Vänersborgs kommunpolitiker att lägga ner Regnbågen, menar signaturen Anonym. Bild: Andreas Olsson

Personalen uttryckte oro för de kraftiga neddragningarna då

Det skulle inte fungera med så få korttidsplatser och en stor oro framfördes av såväl personal som anhöriga över hur vi skulle kunna ta hand om våra palliativa patienter i framtiden, menar signaturen.

ANNONS
|

Kommunen kan inte ta hem sina patienter från Näl när de är färdigbehandlade och i behov av korttidsvård. I TTELA står att läsa ”svart läge” på Näl.

Korttidsplatserna i Vänersborg minskade man ner från 18 till 12 för ett antal år sedan samt stängde Regnbågen där sex palliativa platser delades med Trollhättans kommun. Personalen uttryckte då vid ett flertal tillfällen att det inte kommer att fungera med så få korttidsplatser och en stor oro framfördes av såväl personal som anhöriga över hur vi skulle kunna ta hand om våra palliativa patienter i framtiden.

Nuläget vittnar om att det var ett oövertänkt och vårdslöst beslut av Vänersborgs kommunpolitiker att lägga ner Regnbågen och minska korttidsplatser i Vänersborg.

ANNONS

Nu ligger det färdigutskrivna patienter på Näl och Uddevalla sjukhus i väntan på att få en korttidsplats. Det kostar kommunen enorma summor samt medför ett stort lidande för den enskilde patienten.

Det som nu gjorts sedan en tid tillbaka för att kunna ta hem fler patienter snabbare är att det beslutats om att ha två dubbelrum på Nyhaga. Minska växelvårdsplatserna för att istället kunna ha ett antal korttidsplatser på den avdelning där enbart växelvård bedrevs tidigare.

Dubbelrum på Nyhaga innebär sämre arbetsförhållanden för personalen och mindre integritet för patienten. Att öka korttidsplatser på växelvården innebär att växelvårdsplatserna halverats.

De patienter som vårdas på korttids i Vänersborg har många olika sjukdomstillstånd. Alla åldrar och olika behov. (dock har alla stora behov) Patienter med cancer, trakeostomivård, demens, psykotiska tillstånd, dialys, stomi, ångest, frakturer, stroke, multisjuka med mera.

På korttids i Vänersborg vårdas nu även de palliativa patienterna i livets slut. Patienter med komplexa cancerdiagnoser där svår smärta och ångest är ett vanligt tillstånd. På kvällstid samt helger finns ingen sjuksköterska i huset vilket innebär att en patient som exempelvis behöver ha injektion med smärtlindring eller ångestdämpande i livets slut kan få vänta långt mer än vad som är humant.

Varför? Jo för att Vänersborgs kommun ska spara pengar och personalen kostar för mycket, hm, vilken korttidsvård samt palliativ vård vill Vänersborgs kommun bedriva? Var det ett klokt beslut att spara på den vården som drabbar de mest utsatta och sjuka?

ANNONS

Vi får ingen andra chans när vi vårdar människor i livets slut. Tacksam för svar från ansvariga.

Anonym

ANNONS