För drygt ett år sedan lades Ronden-linjen för sjukresor ned och möjligheterna för boende i norra Dalsland att ta sig till sjukhusen i Trollhättan, Uddevalla och Göteborg försämrades väsentligt, menar debattörerna.
För drygt ett år sedan lades Ronden-linjen för sjukresor ned och möjligheterna för boende i norra Dalsland att ta sig till sjukhusen i Trollhättan, Uddevalla och Göteborg försämrades väsentligt, menar debattörerna. Bild: Tomas Fasth

Kräver vettigare sjukresor för boende i norra Dalsland

När Ronden lades ner lovade då ansvariga politiker att servicen till oss inte skulle försämras, men det är precis vad som skett, menar skribenterna.

ANNONS
|

För drygt ett år sedan lades Ronden-linjen för sjukresor ned och möjligheterna för boende i norra Dalsland att ta sig till sjukhusen i Trollhättan, Uddevalla och Göteborg försämrades väsentligt. För att få sjukresa med taxi på grund av medicinska skäl, krävs ett reseintyg från vården eller ett kommunalt färdtjänstintyg registrerat hos Sjukresor Västra Götalandsregionen. I övriga fall hänvisas man till kollektivtrafiken eller att ta hjälp av anhöriga. Hälso- och sjukvårdslagen anger att sjukvård på lika villkor är en grundläggande mänsklig rättighet. I kapitel 5, §5, anges också att sjukvården ska vara lättillgänglig.

Att åka med kollektivtrafiken innebär oftast att man måste byta färdmedel både tre och fyra gånger samma resa och att samma krävs vid återresan. Att boka biljett och läsa tidtabeller är heller inte så enkelt, då många äldre saknar vana att hantera datorer. Att anlita anhöriga är inte alltid görligt. En del kanske inte har anhöriga, andra har anhöriga som inte bor i Åmål eller dess närhet och för många yrkesarbetande anhöriga kan det vara svårt att ta ledigt. Många äldre har också andra sjukdomar och besvär med att gå längre sträckor, vilket gör byten i kollektivtrafiken till en mycket stor påfrestning. Det är också så att en del helt enkelt avsäger sig läkarbesök på sjukhusen på grund av sådana skäl. Man orkar helt enkelt inte.

ANNONS

Vi i pensionärsorganisationerna SPF Seniorerna Åmåliterna och PRO Åmål anser att regionen ska se till att vi kan ta oss till sjukhusen på ett enkelt och bra sätt. Det får inte vara så att vi i norra delen av regionen missgynnas inom vården på grund av stora avstånd och avsaknad av vettiga transporter. När Ronden lades ner, lovade då ansvariga politiker att servicen till oss inte skulle försämras. Men det är precis vad som skett. Då många äldre har behov av närhet till toalett, har vi också önskemål om att det ska finnas på bussarna och på de platser där man byter busslinje.

Vi kräver därför att:

• Transporter anordnas så att vi kan nå sjukhusen utan byten

• Möjligheterna till sjukresor utökas

• Transportmöjligheter med flera avgångar varje dag

Lisette Lindenström

ordförande SPF Seniorerna Åmåliterna

Kerstin Grundberg

ordförande PRO Åmål

ANNONS