Att utrota våra produktiva husdjur är inte så smart, om skördarna uteblir eller förstörs, menar signaturen ”Marie”.
Att utrota våra produktiva husdjur är inte så smart, om skördarna uteblir eller förstörs, menar signaturen ”Marie”. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Inte smart att utrota produktiva husdjur om skörden slår fel

Att utrota våra produktiva husdjur är inte så smart, om skördarna uteblir eller förstörs, menar signaturen ”Marie”.

ANNONS
|

En gång i tiden livnärde vi oss på en ko och några hönor, speciellt om skörden av grönsaker blev liten och svälten var nära. Kon har fyra magar och blev det för varmt eller för mycket regn så att inget hö och spannmål kunde skördas, fick den slaktas. Köttet togs då tillvara, eller släpptes kon ut i naturen och omvandla det den betade till mjölk och muskler – åtminstone vår, sommar och höst.

Mjölk, smör, grädde, ägg, kött och fisk klarade vi oss långt på, om vi inte var stadsbor. Vi lärde oss konservera och lagra köttet och fisken utan frys.

ANNONS

I år fick jag röta på min potatis och fick skörda tidigt. Purjolöken gillar regn, så den kommer jag att ha hela året med hjälp av växthuset och frysen. Morötterna blev angripna av sniglarna (vars mängd nog slår rekord i år?).

Hur är det nu? Vill veganer utrota våra produktiva husdjur, eller vill de hitta " lagom" förbrukning av kött? Eller vill de bara att vi alla satsar på växtodling?

Ska vi få någon vettig skörd av grönsaker är det kanske dags att gå man ur huse och börja klippa mördarsniglarna som håller på att ta över odlingarna. Eller ska vi tillsätta gift?

Vart vår planet är på väg vet jag inte, men lagom är inte så dumt. Men att utrota våra produktiva husdjur är inte så smart, om skördarna uteblir eller förstörs.

Marie

ANNONS