Bild: Ronny B Nilsson

Hur blir det med kostnader med nya sorteringen?

Eventuellt ska husägare kunna sortera även glas etcetera i egen soptunna, menar signaturen.

ANNONS
|

Läste i TTELA för en tid sedan att det ska bli förändringar i sophämtning och återvinning i Trollhättans kommun. Eventuellt ska husägare kunna sortera även glas etcetera i egen soptunna. Har sedan två år förändringar vid vårt fritidshus i Munkedals kommun. Då fick vi välja mellan stor tunna för mer sortering eller två stycken för sorterat rest- och matavfall. Vägen fram till stugan var dock för smal för bilen som sköter tömningen av den större tunnan. Då fanns ett val kvar om vi inte ville ha den större tunnan vid närmaste större väg.

Nu sorterar vi och åker till återvinningsstationen som tidigare om åren men nu till en betydligt högre kostnad 3250 kronor för sex stycken tömningar (1april till 30 september). Tidigare var avgiften 600 kronor per år för fem stycken tömningar. Är det liknande modell och kostnad som Trollhättans kommun planerar? Vi är många i kommunen som bor vid små vägar och trånga gator med redan ansträngda plånböcker.

ANNONS

Sopmaja

Svar direkt:

Fastighetsnära insamling börjar gälla 2027. Jag förstår att det finns många frågor runt det nya kravet på fastighetsnära insamling. Regeringen beslutade sommaren 2022, att fastighetsnära insamling ska vara införd för hushållen senast den 1 januari 2027 och än återstår en hel del arbete för att lösa detta.

Fastighetsnära insamling (FNI) innebär att du ska kunna återvinna förpackningar (plast, papper, metall och glas) och tidningar, utöver mat- och restavfall, i direkt anslutning till ditt boende. Det kommer troligtvis att behövas anpassningar som för till exempel svåråtkomliga hushåll, men hur detta ska gå till är inte klarlagt idag.

Naturvårdsverket ska först fastställa en ersättning för kommunernas kostnader för insamling enligt en ersättningsmodell, vilket inte är beslutat än. Därför är det tyvärr svårt för mig att i dagsläget svara på hur taxan kommer att påverkas framöver. Detta får vi helt enkelt återkomma till längre fram.

Ulrika Edh-Spranger,

enhetschef återvinning Trollhättan Energi

ANNONS