När priserna höjs på sophämtning och fjärrvärme måste hyrorna höjas.
När priserna höjs på sophämtning och fjärrvärme måste hyrorna höjas. Bild: Jonatan Gernes

Håll ner taxorna och avgifterna för fastighetsägare och hyresgäster

Det måste alltid finnas en skälighet i de olika monopolliknande verksamheternas prissättning och ställas tydliga krav på effektiviseringar, menar debattören.

ANNONS
|

Flertalet av Fastighetsägarnas medlemmar har en ansträngd ekonomisk situation till följd av räntehöjningar, dyrare förvaltningskostnader och ökade taxor och avgifter. För fastighetsägare med hyresrätter är hyrorna den enda inkomstkällan. På grund av hyresregleringen har hyresintäkterna inte utvecklats i närheten av takten för kostnadsutvecklingen.

Fastighetsägarnas branschorganisation vänder sig till berörda kommunpolitiker för att uppmärksamma er på att de senaste årens kostnadsökningar har satt en stark press på fastighetsägarna. Vi uppmanar er därför att ha detta i åtanke i budgetdialoger och prisjusteringar, samt göra ert yttersta för att hålla nere kommande taxe- och avgiftshöjningar. Det måste alltid finnas en skälighet i de olika monopolliknande verksamheternas prissättning och ställas tydliga krav på effektiviseringar – men som situationen är nu krävs det att ni tar ett ännu bredare samhällsansvar än tidigare.

ANNONS

• Mellan åren 2016-2022 steg exempelvis förvaltningskostnaderna i landet för hyresfastigheter med 40 procent enligt SCBs Fastighetsförvaltningsindex samtidigt som hyrorna under samma period endast höjdes med i genomsnitt 10 procent.

• För år 2024 ökade kostnaderna att förvalta och äga hyresrätter med ca 14 procent medan årshyresförhandlingarna resulterade i runt 5-5,5 procents höjda hyror.

• Av en genomsnittlig hyreslägenhet på två rum och kök med en hyra på 6 400 kr går ungefär 2000 kr till att betala kommunala taxor och avgifter.

Petra Ohldin Lampinen, Fastighetsägarna.
Petra Ohldin Lampinen, Fastighetsägarna. Bild: Julia Forsberg

I förlängningen kommer höga taxor och avgifter påverka fastighetsbranschens redan hårt ansträngda kalkyler. Fastighetsbranschen består till cirka 90 procent av mindre fastighetsägare, och när det blir mer minus än plus i en verksamhet och det inte finns utrymme för ytterligare kostnadsökningar, så förstår merparten att det inte är hållbart. Konsekvensen på sikt kan bli färre investeringar i hyresrättsfastigheter och därmed färre hyresrätter. Dessutom kan det påverka möjligheterna att återinvestera i befintliga fastigheter, underhåll och standardhöjande åtgärder.

Till slut kan det då innebära att detta påverkar kommunens möjligheter till tillväxt av nya kommuninvånare samt en mindre attraktiv plats givet utvecklingen av fastighetsbestånden. Vill vi värna om att hyresrätter och lokaler fortsatt ska kunna erbjudas i framtiden och kunna bidra till tillväxt, så måste fastighetsbranschen ha hållbara förutsättningar.

ANNONS

Petra Ohldin Lampinen

näringspolitiskt ansvarig Fastighetsägarna GFR

ANNONS