Bild: Svante Örnberg

Gratis busskort för oss tidigare Kronanelever underlättar integrationen

Om man vill umgås med sina nya kompisar från den nya skolan, åka till en idrott eller aktivitet, blir man tvungen att köpa ett eget busskort för pengar alla inte har, menar signaturen.

ANNONS
|

När Trollhättans stad lade ner Kronan och Frälsegårdsskolan gjordes det i ett led för att stärka integrationen i Trollhättan. Samtidigt som detta skedde togs beslutet att dessa eleverna skulle få skolskjuts ut till sina nya skolor. Många av dessa eleverna har idag över tre kilometer resväg till skolan vilket ger dem rätt till skolskjuts enligt Trollhättans stads hemsida, bland dessa elever finns även högstadieelever. Vi tycker att elever som blivit flyttade som en följd av att kommunen lagt ned deras skolor borde få skolbusskort för att kunna åka kollektivt.

I stadsdelar på landet, typ Upphärad och Sjuntorp, löser man skolskjutsen genom att eleverna får åka med lokaltrafiken. Kommunen väljer dock att inte ge elever från Kronan och Frälsegårdsskolan ett busskort. Detta är kanske förståeligt för yngre elever, men för oss högstadieelever (årskurs 7-9) är det kränkande; varför litar man inte på oss elever? Varför ska vi behandlas olika?

ANNONS

En av anledningarna till att man valde att flytta elever var för att integrera elever. Men om man vill umgås med sina nya kompisar från den nya skolan, åka till en idrott eller aktivitet, blir man tvungen att köpa ett eget busskort. Detta med pengar som inte alla har. Vi får betala för vår egen integration.

För att målet med minskad segregation ska lyckas behöver eleverna få möjligheten att umgås även utanför skoltid. Ett busskort hade varit en bra början.

Iman Zaher

medlem SSU Trollhättan

LÄS MER:Nedläggning av skolor löser inte segregationen

LÄS MER:Nu förespråkar S i Trollhättan bostadssegregation

ANNONS