Det har aldrig varit fråga om att vårt system ska ersätta vårdpersonal. En digital ingång kan däremot vara ett alternativ till 30 minuter i telefonkö, menar skribenten Tobias Perdahl, medicinsk chef Platform24.
Det har aldrig varit fråga om att vårt system ska ersätta vårdpersonal. En digital ingång kan däremot vara ett alternativ till 30 minuter i telefonkö, menar skribenten Tobias Perdahl, medicinsk chef Platform24. Bild: Alex Knight

Digital vårdlösning ersätter inte personal – men kan spara tid

En digital ingång kan däremot vara ett alternativ till 30 minuter i telefonkö, menar skribenten Tobias Perdahl, medicinsk chef Platform24.

ANNONS
|

Replik på Malin Lernfelts ledartext ”Låt inte chatrobotarna ta över i sjukvården” innehåller faktafel och missuppfattningar kring vår digitala vårdlösning. Digitaliseringen i vården väcker frågor och det är viktigt med en öppen diskussion och granskning av nya lösningar i vården, men debatten måste baseras på korrekt fakta.

”Som en del i denna upphaussade digiframtid ersätts nu i nästan hela landet kontakten med en sjuksköterska när man ringer 1177 med en chattbot.” Det har aldrig varit fråga om att vårt system ska ersätta vårdpersonal. En digital ingång kan däremot vara ett alternativ till 30 minuter i telefonkö. Systemet gör en första bedömning så att patienten med bröstsmärta får hjälp före den med nästäppa. I telefonen kommer alltid den som ringde först också fram först, oavsett brådskandegrad.

ANNONS

”När människor i behov av vård och råd ringer in möts de av en bot och får svara på en rad frågor.”

Så är det inte, den som ringer 1177 möts av en sjuksköterska precis som vanligt. Den som vill kan välja en digital ingång till vården i stället.

”Sedan slussas de vidare — om boten inte anser att det räcker med egenvård.”

Den digitala triagelösningen har ingen stängd dörr. En patient som valt den digitala ingången har alltid möjlighet, oavsett prioritet, att välja att få kontakt med vårdpersonal.

”Region Jämtland Härjedalen upptäckte en missad hjärtinfarkt då systemet inte klarade att hantera både akuta och kroniska tillstånd samtidigt.”

Det är en missuppfattning. En händelseanalys visade att patientfallet inte berodde på produktfel eller på produkten i sig, analysen var i korthet att personalen inte hade tillräcklig utbildning i att hantera verktyget. Med över åtta miljoner patientresor i Platform24 har det inte rapporterats ett enda fall då en patient drabbats eller riskerat att drabbas av en allvarlig skada till följd av ett produktfel.

”Var tredje fall under- eller övertriagerades.” I undersökningen är inte “avvikelser” likställt med ”fel”. Man ville undersöka hur manuell triagering och digital triagering skiljer sig för att kunna bedöma om, och vad som behöver anpassas. Den digitala triageringen måste ofta ställa andra eller fler frågor och de flesta av de observerade olikheterna är skillnader baserat på miljontals digitala triageringar. Ingen av de observerade avvikelserna handlade om en patientskada eller oväntad eller okänd allvarlig risk, och alla relevanta fynd är redan åtgärdade.

ANNONS

Tobias Perdahl

medicinsk chef Platform24

Svar direkt:

Att Platform24 inte vill kännas vid den kritik som riktas mot företagets digitala vårdlösningar är välkänt. Detta handlar i grunden om miljardaffärer. Men faktum är att regioner stoppat användningen av chatboten efter att den inte fungerat som utlovat.

Läkemedelsverket har även efter flera signaler om problem valt att inleda en tillsyn.

Regionerna är i sin jakt på besparingar beredda att köpa nästan vilken digital teknik som helst. Men att möta sjuka människor är svårt och det är högst tveksamt om en bot bör ersätta erfaren sjuksköterska när man ringer 1177. Även om det innebär en viss väntetid.

Malin Lernfelt

ANNONS