hyresmarknad
Hyresrätten är en uppskattad boendeform som passar många, menar debattörerna. Bild: Fredrik Sandberg/TT

Den som hyr sitt hem förtjänar jämlika villkor

Att det finns tillgång till hyreslägenheter är också viktigt för att unga och andra utan tillgång till en privat förmögenhet ska få möjlighet till en egen bostad, menar debattörer.

ANNONS
|

Inga lån, frihet att flytta när man vill eller behöver och mindre oro och bekymmer runt boendet – det är några av de fördelar som våra medlemmar nämner när vi frågade dem om vad som är det bästa med att hyra sitt hem.

Hyresrätten är en uppskattad boendeform som passar många. Den behövs också för en väl fungerande arbetsmarknad såväl som bostadsmarknad. Bland annat möjliggör hyresrätten en större rörlighet på arbetsmarknaden, när det är enklare att flytta från en hyresrätt utan att behöva sälja sin bostad och köpa en ny. Dagens arbetsmarknadspolitik kräver dessutom en ökad rörlighet hos arbetssökande. Dessa krav behöver åtföljas av en bostadspolitik som också främjar tillgång till hyresbostäder för den som måste flytta till nytt jobb. Men så ser det inte ut. Istället är hyresrätten nedprioriterad som boendeform av politiken, samtidigt som miljardstöd riktas till ägda boendeformer. Hyresrätten förtjänar erkännande, bättre villkor och en politik som på allvar vill råda bot på bostadsbristen och en dåligt fungerande bostadsmarknad.

ANNONS

Att det finns tillgång till hyreslägenheter är också viktigt för att unga och andra utan tillgång till en privat förmögenhet ska få möjlighet till en egen bostad. Så många som hälften av unga vuxna mellan 20-27 år som är bostadsrättsinnehavare idag har köpt sin lägenhet med ekonomisk hjälp av en närstående. Att kunna bosätta sig där man önskar, oavsett ens familjs ekonomiska bakgrund och utan att behöva hänga upp sin tillvaro på en närstående, främjar jämlikhet och individens självständighet.

För en kommun som vill växa genom inflyttning och få fler invånare i arbetsför ålder är det helt fel väg att gå att nedprioritera hyresrätten genom ombildningar och försäljningar. Lika fel är det att kommuner säljer ut sina kommunalt ägda bostäder, och därmed förlorar kontroll över en stor och viktig del av sin samhällsplanering, eller att använda sitt kommunala bostadsbolag som “kassako”, istället för att låta pengarna göra nytta i bolaget. Kommuner som vill växa bör även ha framförhållning i sin markplanering och ställa krav på att det också byggs hyresrätter på kommunens mark.

Staten riktar idag miljardstöd till bostadssektorn, men i huvudsak till ägt boende. I dag kostar en nybyggd hyresrätt mer än en nybyggd bostadsrätt. Rättvisa skatter och villkor borde vara en självklarhet. Men så är det inte, i stället missgynnas hyresrätten av politikens orättvisa villkor. Som jämförelse kan nämnas att statens kostnader för ränteavdrag för boende förra året uppgick till drygt 42 miljarder kronor, medan kostnaden för bostadsbidrag var 3,6 miljarder. Därtill ges ROT-stöd till det ägda boendet, men inte till det hyrda.

ANNONS

Det finns lösningar. För att öka nyproduktionen och utbudet kan staten till exempel införa ett bra lån för företag som vill bygga hyresrätter. Ibland lyfts i stället förslag om friare hyressättning för att stimulera nyproduktion. Men enligt Sveriges allmännytta är för höga hyror den vanligaste orsaken till att det inte går att hyra ut nybyggda bostäder. Så högre hyror gynnar faktiskt inte någon om lägenheterna står tomma.

Hyresrätten är viktig för människors frihet och självständighet såväl som en väl fungerande bostads- och arbetsmarknad. Det är fakta. Ändå riktas nästan allt stöd till bostadssektorn till ägt boende, samtidigt som många kommuner i vår region prioriterar ner behovet av hyresbostäder. Halvvägs in i en mandatperiod mellan två val vill vi rikta en uppmaning till politikerna: Visa att ni tar bostadsförsörjningen på allvar. Ni har tid på er att visa att ni står upp även för de människor som vill hyra sina hem.

Agnetha Andersson,

ordförande Hyresgästföreningen region BohusÄlvsborg-Skaraborg

Fredrik Marcusson,

ordförande Hyresgästföreningen Skaraborg

Paula Skånberg,

ordförande Hyresgästföreningen Sjuhärad

Diana Rörström,

ordförande Hyresgästföreningen BohusVänerDal

Jan-Ove Berntson,

vice ordförande Hyresgästföreningen MittVäst

ANNONS