Bild: Stefan Bennhage

Bara bra om byggtakten minskar

I en artikel i TTELA diskuteras följderna av kraftigt stigande byggkostnader. Byggbranschen räknar med en kraftig inbromsning av byggandet.

ANNONS
|

Stigande priser på grund av pandemin och ökad efterfrågan på byggmaterial samt slopade statsbidrag pekas ut som orsaker till inbromsningen.

Det som inte riktigt framkommer i artikeln är att byggandet ökat kraftigt de senaste åren. År 2021 påbörjades i Sverige 63 900 bostäder vilket kan jämföras med 2019 då 49 100 bostäder påbörjades. Det är en ökning med 30 procent. (Källa SCB) Att den borgerliga budgeten dragit in på stimulanserna när marknaden är överhettad måste ses som en klok åtgärd i synnerhet som bidragen i praktiken bara skulle elda på prisboomen.

63 900 bostäder räcker mellan tummen och pekfingret till 128 000 personer. Det är inte långsiktigt hållbart att bygga så många bostäder per år eftersom befolkningstillväxten de tre senaste åren snittat på 74 000 personer per år.

ANNONS

Det som skapat bostadsbristen i Sverige är flyktingkrisen 2015. En annan faktor som bidragit är att de stora barnkullarna från 1989-1993 studerat färdigt och börjat bilda familj. Denna puckel gick ut högskolesektorn runt 2015, det vill säga samtidigt med flyktingkrisen. Därefter har kullarna minskat kraftigt.

Barnkullarna de senaste tjugo åren är lägre än tidigare och rätt så lika år efter år. Det betyder att högskolesektorn har färre studenter kommande 20 år jämfört med 2015. Parallellt med detta kommer en allt större andel av studenterna att läsa på distans. Det kan därför ifrågasättas om det är klokt att bygga nästan 600 nya studentlägenheter i Trollhättan, så som planeras.

Viss byggnation av nya lägenheter behövs, men Trollhättan är en ort som folk flyttar från. Antalet personer som flyttar från Trollhättan till annan kommun i riket har i många år varit högre än antalet som flyttar i motsatt riktning. Staden växer främst tack vare att det föds fler än det dör och det finns därför inga skäl att tro på någon dramatisk ökning av befolkningen. Tvärtom finns risk att utflyttningen från staden ökar i takt med att fler bostäder färdigställs i Göteborg med grannkommuner.

Jag har därför sedan 2017 varnat för Åkerlunds (s) byggplaner och menat att två scenarier är möjliga. I det ena fallet kommer Lärketorpet och Vårvik att stå relativt obebyggda 2022/2023 eller också kommer Åkerlund att tvinga fram byggnation via Eidar, vilket leder till att staden drabbas av ett överskott av tomma lägenheter. Jag har konsekvent hävdat att det var fel tidpunkt att bygga ny bro och bereda Vårvik för byggnation och jag har fått rätt. Tyvärr kommer inbromsningen vid absolut fel tidpunkt ekonomiskt sett. Åkerlund håller som bäst på att plöja ned hela investeringskostnaden. Dessutom tycks vi gå in i en lågkonjunktur. Nu sitter vi med åtta miljarder i lån samtidigt som räntorna går upp, räntor som 59 300 invånare får betala och inte 70 000 invånare som Åkerlund drömde om.

ANNONS

Dag Kihlman

ANNONS