Vänern , Vänerkusten , Dalsland , vatten , skog , landskap
Vi vill att fler ska kunna leva strandnära. Vänersborgs kommun har under senare år gjort stora investeringar i att bygga ut kommunalt vatten och avlopp till fastigheter längs med vänerkusten, menar debattörer. Bild: Stefan Bennhage

Avveckla strandskyddet så fler kan leva i attraktiva lägen på landsbygden

I de fall kommunens byggnadsnämnd vill ge dispens från strandskyddet, exempelvis för att ett fritidshus ska kunna byggas ut till ett permanentboende, menar debattörer.

ANNONS
|

16,2 mil. Så lång är Vänerns strandlinje inom Vänersborgs kommun. Stranden omfattas av 300 meters generellt strandskydd, vilket gör att det i praktiken är nästan omöjligt att bygga nya strandnära bostäder utanför de centrala delarna av Vänersborg.

I de fall kommunens byggnadsnämnd vill ge dispens från strandskyddet, exempelvis för att ett fritidshus ska kunna byggas ut till ett permanentboende, gör Länsstyrelsen ofta en överprövning och drar tillbaka strandskyddsdispensen. Det är problematiskt.

Den gällande strandskyddslagstiftningen har gått ut på datum. Bara i Vänersborg finns flera nästan parodiska exempel på hur byggnadsnämnden fått tolka suddiga flygfoton från 1970-talet för att avgöra om en tomt hade ”tagits i anspråk” innan strandskyddslagstiftningen infördes 1975. Som om det skulle ha betydelse för att värna strandskyddets syften?

ANNONS

Vi vill att fler ska kunna leva strandnära. Vänersborgs kommun har under senare år gjort stora investeringar i att bygga ut kommunalt vatten och avlopp till fastigheter längs med vänerkusten i Dalsland och på Vänersnäs. Det har gjorts för att fler ska kunna bosätta sig i attraktiva lägen på landsbygden.

För att det ska bli möjligt vill vi Moderater avveckla dagens generella strandskydd. Huvudregeln bör i stället vara att det ska vara möjligt att bygga i och utveckla strandnära områden, men att kommunerna ska ges möjlighet att peka ut särskilt skyddsvärda områden. Invånarnas tillgång till strandlinjen liksom miljö- och naturvärden ska givetvis värnas. Länsstyrelsens överprövningsrätt i plan- och bygglagen bör däremot avskaffas.

Stora delar av den 16,2 mil långa strandlinjen mot Vänern är idag inte tillgänglig för allmänheten, helt enkelt eftersom det inte är möjligt att ta sig fram där. Genom att anlägga vägar, rekreationsområden och bostäder i strandnära lägen, skulle fler vänersborgare och besökare få tillgång till fantastiska naturupplevelser nära vattnet. Strandskyddet i sin nuvarande utformning har motsatt effekt – det hindrar en utveckling där fler får tillgång till våra stränder.

Vi driver därför på för att regeringen ska presentera förslag till ett reformerat strandskydd, som ger den verkliga beslutandemakten till kommunerna. För det är där den egentliga kunskapen om vilka delar av strandlinjen som är skyddsvärd finns.

ANNONS

David Josefsson,

riksdagsledamot (M) och moderat gruppledare i riksdagens civilutskott

Henrik Harlitz,

oppositionsråd (M), Vänersborgs kommun

ANNONS