ebba busch erik slottner kd
Propositionen har inte uppmärksammats av de granskande medierna, menar Sören Lindmark. Bild: Johan Nilsson/TT

Är KD en lobbyorganisation för Svenskt Näringsliv?

Nu vill KD istället värna om företags och aktiebolags bästa att tjäna pengar på allt som ligger på kommuners och regioners ansvar, menar Sören Lindmark.

ANNONS
|

Ebba Busch och Erik Slottner, partiordförande respektive civilminister för KD, offentliggjorde 19 december 2023 på regeringens hemsida en proposition vars syfte är att lagstadga en skyldighet för kommuner att lämna dörren öppen för privatisering av all kommunal verksamhet. Propositionen har inte uppmärksammats av de granskande medierna. Rubriken är: Likvärdiga krav på mål och riktlinjer för utförare av kommunala verksamheter (Proposition 2023/24: 52). Lagändringen föreslås träda i kraft 1 juli 2024.

Erik Slottner är en politisk karriärist. Som så många andra inom ”branschen” har han från början eftersträvat uppdrag i politikens toppskikt. Hans karriär grundlades med posten som ordförande för Kristdemokratiska Ungdomsförbundet 2004 – 2005 för att fortsätta som politiskt sakkunnig vid Kristdemokraternas riksdagskansli. Under 2018 var han ersättare som riksdagsledamot och borgarråd/kommunalråd för KD i Stockholms stad/kommun. Sedan 2022 är han civilminister och statsråd i Finansdepartementet i den SD-styrda högerregeringen. Inför valet i september 2014 kampanjade Erik Slottner under parollen ”Valfrihet och socialt ansvar”.

ANNONS

I egenskap av civilminister och ansvarig för regeringens samarbete med landets kommuner och regioner lämnar alltså civilministern och partiledaren in en motion som syftar till att möjliggöra att kommuner och regioner ska kunna privatisera alla verksamheter; ”valfriheten” överordnas statens sociala ansvar för folkets bästa. Nu vill KD istället värna om företags och aktiebolags bästa att tjäna pengar på allt som ligger på kommuners och regioners ansvar. Är det verkligen i folkets intresse att privatiseringsfiaskot utvidgas? LO, SKR och Lagrådet har avstyrkt propositionen med motiveringen att behov av förändring saknas.

I Sverige är det enbart staten som har en oberoende revision; i kommuner och regioner, som står för 70 procent av all skattefinansierad verksamhet, kontrollerar de förtroendevalda varandra. Tidigare chefen för Riksrevisionsverket Inga-Britt Ahlenius har under decennier påtalat behovet och nödvändigheten av en fristående revision då risken för maktmissbruk och vänskapskorruption är särskilt stor i lokala sammanhang; till exempel i kommunala bolag.

Om man släpper lös marknaderna så slutar det, menar korruptionsforskare, med massiv korruption. Förklaringen är att ökande ojämlikhet bryter ner tilliten mellan människor och vår vilja att agera för det gemensamma bästa.

Sören Lindmark

Trollhättan

ANNONS