Bild: JANERIK HENRIKSSON / TT

Ändrade färdtjänstregler påverkar redan drabbade

Socialnämnden i Vänersborg fattade beslut om ändrade färdtjänstregler 19 december 2019.

ANNONS
|

Det innebär att den som använder färdtjänst måste boka resan, både till och från resmålet dagen före.

Funktionsrätt Vänersborg med medlemsföreningar fick inte kännedom om dessa ändringar av färdtjänstregler innan tiden för överklagan hade passerat. Det kom heller ingen information om att reglerna skulle ändras innan social­nämnden fattade beslut i frågan, vilket vi tycker är anmärkningsvärt, eftersom dessa ändringar får väldigt stora konsekvenser för den enskilda människan. Vi har förgäves försökt få socialnämnden att ompröva sitt beslut, men ekonomiska och miljömässiga skäl har prioriterats.

Detta beslut strider mot artikel 9 Tillgänglighet i Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

I artikel 9 står det: ”1) För att göra det möjligt för personer med funktionsnedsättning att leva oberoende och att fullt ut delta på alla livets områden, ska konventionsstaterna vidta ändamålsenliga åtgärder för att säkerställa att personer med funktionsnedsättning får tillgång på lika villkor som andra till den fysiska miljön, till transporter, till information och kommunikation, innefattande informations- och kommunikationsteknik (IT) och -system samt till anläggningar och tjänster som är tillgängliga för eller erbjuds allmänheten både i städer och på landsbygden. Dessa åtgärder, som ska innefatta identifiering och undanröjande av hinder och barriärer mot tillgänglighet” och så vidare.

ANNONS

Sverige ratificerade Konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning i december 2008. Konventionen och protokollet trädde i kraft i Sverige den 14 januari 2009.

I 7 § Färdtjänstlagen står att: ”Tillstånd till färdtjänst ska meddelas för dem som på grund av funktionshinder, som inte endast är tillfälligt, har väsentliga svårigheter att förflytta sig på egen hand eller att resa med allmänna kommunikationsmedel.” Kommunen tar inte hänsyn till ”svårigheter att förflytta sig på egen hand.”

Färdtjänst är inte enbart en ersättning för kollektivtrafik, och bör därför finnas tillgänglig även på tider när kollektivtrafiken har slutat gå. Färdtjänst ersätter alla sätt att förflytta sig. Den som till exempel har en grav synnedsättning har svårt att orientera sig i både kända och okända miljöer, vilket gör att man kan behöva färdtjänst på en sträcka som någon annan går eller cyklar. Likaså rullstolsburna eller andra med rörelsehinder kan behöva färdtjänst på sådana sträckor.

Om det inte finns en flexibel färdtjänst blir livet väldigt begränsat för personer i behov av den. Man kan inte vara aktiv på arbetsmarknaden, delta i studier eller delta i kulturutbudet på lika villkor som människor utan funktionsnedsättningar. Det är omöjligt att veta i förväg hur lång tid ett möte tar, ett grupparbete i högskolan eller om konserten drar ut på tiden. Därför måste systemet anpassas efter hur livet ser ut!

ANNONS

Detta beslut förbättrar definitivt inte villkoren för redan drabbade personer!

Funktionsrätt Vänersborg

funktionshinderföreningar i samverkan

ANNONS