amalgam
Att det som sätts in i tänderna har haft effekt på kroppen har undgått många politiker, menar Margaretha Molius. Bild: Jonas Ekströmer

Amalgamfyllningar insatta under skoltiden behöver tas bort

Inga råd eller anvisningar har ännu gått ut till tandvården om hur man ska skydda patienter och personal vid borttagandet av amalgam, menar Margaretha Molius.

ANNONS
|

Replik på ”Högkostnadsskydd för tandvård borde vara självklart”.

Så bra att PRO Norra Älvsborg driver frågan om högkostnadsskydd i tandvården, liknande det som sedan länge rått i sjukvården. Att det som sätts in i tänderna har haft effekt på kroppen har undgått många politiker och SOS, trots otaliga utredningar om effekterna av användningen av det kvicksilverhaltiga amalgamet. Just de grupperna, som redovisas för i debattinlägget är de som under skoltiden och hela livet utsatts för lagningar med främst amalgam och de hör oftast till dem som verkligen behöver bli av med de nu förbjudna fyllningarna.

Trots årtionden av uppvaktningar och krav på upphörandet av den smygande förgiftningen av människor, dröjde det till efter Minamata-uppgörelsen, innan beslut togs i Sverige om att förbjuda användningen av amalgamet. I EU blir all amalgamanvändning förbjuden 1 januari 2025. Riksdagen beslutade 1987, att de som blivit sjuka av sina fyllningar skulle få hjälp. Inget av det skedde, då man lät "experter" med egen agenda ta hand om anvisningarna. De patienter som försökte sig på att klara av snårskogen av särbestämmelser som regionernas tandläkare utformade, insåg att de var tvungna att betala själva för att få bort giftet ur tänderna. Många tog lån men alla kunde inte det.

ANNONS

Inga råd eller anvisningar har ännu gått ut till tandvården om hur man ska skydda patienter och personal vid borttagandet av amalgam. Det har inneburit att båda grupperna utsatts för nya påfrestningar av giftet. Kunskaper hos seriösa tandläkare om hur man skyddar vid bortborrning har redovisats till SOS och andra, men har negligerats. Tidigare regeringar skulle agerat och inte lämnat över beslutanderätten på regionerna. Liknande regler finns inte i sjukvården.

Om patienten behöver vård exempelvis på grund av rökning, så har denne inte nekats vård! All vård behöver likställas och det är hög tid att tändernas status och innehåll av fyllningar, räknas till kroppen i övrigt. Sjukvården måste inse, att tänderna tillhör kroppen och att gifter, metaller av olika slag, kemiska ämnen som olika allergener, påverkar övriga organ till nackdel för patientens hälsa.

Margaretha Molius

ordförande i Tandvårdsförbundets distrikt Älvsborg

ANNONS